Het advies om zwangeren te laten vaccineren tegen Covid 19, wordt steeds duidelijker naargelang er meer wetenschap voorhanden is. Dit is dan ook de reden waarom het advies aangepast wordt.
Zwanger zijn wordt beschouwd als een risicofactor voor meer verwikkelingen bij een infectie met Covid 19.
Mag een zwangeren het boostervaccin krijgen?
Zwangeren mogen zeker ingaan op de uitnodiging voor het boostrixvaccin aangaande covid. Hieromtrent gelden dezelfde advies als bij het 1ste en 2de vaccin.
Mag het vaccin voor Kinkhoest gelijktijdig met het covidvaccin?
Het is goed dat er een 2 à 3-tal weken tussen beide vaccins zit.
Zwangeren zijn volgens de huidige evidentie niet vatbaarder voor een infectie met COVID-19. Primaire preventie, zoals handen goed wassen en afstand houden, is essentieel.
Wanneer een zwangere toch een COVID-19 infectie doormaakt tijdens de zwangerschap, is het risico op een ernstig verloop groter met frequentere opname op intensieve zorgen en hogere nood aan beademing. De zwangerschapsuitkomst wordt vaker gecompliceerd door vroeggeboorte, een keizersnede en maternale sterfte.
Mogen zwangeren zich laten vaccineren?
Studies uitgevoerd in diermodellen tonen geruststellende resultaten. Het vaccin verspreidt zich niet doorheen het lichaam. Enkel lokaal en ter hoogte van drainerende lymfeklieren vind je het tijdelijk terug.
Mogelijke risico’s in de zwangerschap zijn enkel theoretisch. Dit geldt zowel voor korte- als langetermijn gevolgen. Bijgevolg worden de ontwikkelde vaccins veilig en werkzaam geacht, ook voor zwangeren.
In de Verenigde Staten werden reeds meer dan 20.000 zwangeren gevaccineerd. Er werden nog geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd.
De vaccinatie mag toegediend worden op elke termijn van de zwangerschap. Vaccinatie in het eerste trimester is dus mogelijk zo het nodig geacht wordt.
Sommige patiënten ondervinden een kortstondig onwel gevoel en wat koorts na de vaccinatie, doch zonder gevolgen voor de zwangerschap. De klachten kunnen opgevangen worden met de inname van paracetamol en verdwijnen vanzelf.
Op basis van het verhoogd risico op een ernstig verloop van COVID-19 in de zwangerschap, wordt aangeraden in te gaan op de oproep tot vaccinatie.
Zwangeren kunnen zich niet spontaan aanmelden in de vaccinatiecentra om gevaccineerd te worden. Hiervoor is een officiële uitnodiging nodig.
Wat als je zwanger wil worden en heeft het vaccin invloed op de vruchtbaarheid?
Bij zwangerschapswens of fertiliteitsbehandeling is er geen reden om de vaccinatie uit te stellen.
De vaccinatie houdt geen enkel risico in op verminderde vruchtbaarheid.
Mag het vaccin toegediend worden tijdens de borstvoeding?
Er zijn geen gegevens over de passage van mRNA via de moedermelk. Indien het toch via de moedermelk zou doorgegeven worden, zal het waarschijnlijk afgebroken worden in het spijsverteringsstelsel van de pasgeborene. Men verwacht geen specifieke risico’s tijdens de borstvoeding. Alle vrouwen die borstvoeding geven kunnen dus gevaccineerd worden, zeker als ze in de gezondheidszorg werken of tot één van de risicogroepen behoren voor COVID 19.